Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Φοιτητικές εκλογές 2012 - Αναδρομή στη χρονιά που πέρασε


Φοιτητικές εκλογές 16 Μαΐου
Λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές εμείς ως φοιτητές καλούμαστε να ξανά ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα για να αναδείξουμε τους νέους  «εκπροσώπους» που θα μας αντιπροσωπεύουν στα όργανα του συλλόγου.
Όπως και στην ευρύτερη κοινωνία έτσι και μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα μια μεγάλη μερίδα συμφοιτητών μας διερωτούνται ποιος ο λόγος να ψηφίσουν και πιο το νόημα των φοιτητικών εκλογών. Αφήνουν έτσι το εκλογικό τους δικαίωμα τους ανεκμετάλλευτο.
Ίσως αυτό θέλουνε… Μερικές παρατάξεις εκπροσωπώντας κομματικά συμφέροντα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη φοιτητική κοινότητα από τα κοινά της  προβλήματα δημιουργώντας ένα ψεύτικο πρότυπο φοιτητικής ζωής και καλοπέρασης, καθησυχάζοντας τους φοιτητές ότι θα τους λύσουν όλα τους τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις. Με αυτό τον τρόπο οδηγούν τους φοιτητές στην αποπολιτικοποίηση και στην άρνηση τους στο σημαντικότερο ίσως δικαίωμα της δημοκρατίας και δημιουργούν έτσι μια νέα γενιά άβουλων κομματικών οπαδών.
Με την άρνηση του καθενός στο εκλογικό τους δικαίωμα αφήνει αυτούς ακριβώς του κομματικούς οπαδούς να του καθορίζουν το μέλλον του και μεγαλώνει την δύναμη αυτών των παρατάξεων, δίνοντας τους το δικαίωμα να αλωνίζουν μέσα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Υπό κανονικές συνθήκες η κάθε παράταξη έχει την υποχρέωση να δρα με τρόπους τέτοιους ώστε άμεσα και δημοκρατικά να ακούγονται όλες οι φωνές των ψηφοφόρων της και στη συνέχεια να εκτελεί τις αποφάσεις που πάρθηκαν από αυτούς. Μέχρι τώρα σχεδόν όλες  οι παρατάξεις δρούσαν βάση της γραμμής των πολιτικών κομμάτων που υποστήριζαν αδιαφορώντας για τα πιστεύω των φοιτητών και φιμώνοντας τις φωνές τους.
Έτσι είναι λογικό να βρίσκονται οι συμφοιτητές μας σε τέλμα και να θεωρούν ότι κάθε παράταξη εκφράζει το σάπιο πολιτικό σύστημα το οποίο βλέπουν και στην κοινωνία κι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούν όυτε με αυτές όυτε και με τις «εκλογές τους».
Και τελικά τι θα γίνει με τη φιμωμένη φωνή των φοιτητών; Ας κοιτάξουμε να πάρουμε μόνο ένα πτυχίο για να προστεθούμε στη στοίβα ανέργων που ολοένα και αυξάνεται στην κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση!!!
Εμείς ως Α.ΚΙ.ΔΑ. ανεξάρτητοι από κομματικά συμφέροντα  πιστεύουμε ότι το να ακουστεί η φωνή του φοιτητή που εκφράζει τους προβληματισμούς του τα πιστεύω του και τις προτάσεις του είναι το αυτονόητο. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε πάντα την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, όπως η Γενική συνέλευση, λειτουργούμε με ανοικτές διαδικασίες καλώντας πάντα τους συμφοιτητές μας σε ανοικτή συζήτηση όπου όλοι είμαστε ίσοι έχοντας ο καθένας το δικαίωμα της έκφρασης είτε ανήκει είτε όχι στην αυτόνομη συλλογικότητά μας και συνδιαμορφώνουμε την όποια απόφαση θα διεκδικήσουμε μέσα στα όργανα της σχολής. Αυτό επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τόσο στη σχολή και στην ευρύτερη κοινωνία.
Δεν είστε άβουλα όντα!! Καλούμε τον κάθε φοιτητή, ώριμα και με κριτική σκέψη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Να υψώσει το ανάστημα του σε όποιον προσπαθεί να τον μεταβάλει σε άβουλο πρόβατο. Να αφαιρέσει τη δύναμη από τις παρατάξεις  που αποφάσιζαν για αυτόν χωρίς αυτόν.
Blog σχήματος:     http://akidasologistan.blogspot.com

Αναδρομή στη φοιτητική  χρονιά που μας πέρασε…
            Η φετινή χρονιά ξεκίνησε ομολογουμένως με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου προκάλεσε την αντίδραση του φοιτητικού κινήματος, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 300 καταλήψεις πανελλαδικά. Μέσα σε αυτές ήταν και ο σύλλογός μας…
            Στο μικρόκοσμο της σχολής, μετά τα αποτελέσματα των περυσινών εκλογών και μετά την άρνηση της ΠΚΣ ή ΜΑΣ να δεχτεί την έδρα της στο ΔΣ είχαμε την εξής σύνθεση:
ΔΑΠ: 5 έδρες, ΠΑΣΠ: 3 έδρες, ΑΚΙΔΑ: 1 έδρα, ΑΡΕΝ: 1 έδρα (σε σύνολο 11 εδρών)…
Μια σύνθεση που μας οδήγησε σε διάφορες περιπέτειες για εκλογή προέδρου και γραμματέα του συλλόγου αλλά και για πολλές αποφάσεις ΔΣ. Τελικά για πρώτη φορά, μετά από δική μας πρότασγ μετά από πολλά χρόνια εφαρμόστηκε κυκλικό προεδρείο με αναλογικό τρόπο με πρόεδρο από ΔΑΠ, αντιπρόεδρο από  ΠΑΣΠ και γραμματέα από ΑΚΙΔΑ το 1ο εξάμηνο και από ΑΡΕΝ το 2ο . Επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά μετά από διαρκή παρέμβαση μας πείστηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις για την εγκυρότητα του νόμιμου καταστατικού του Συλλόγου Φοιτητών που εμείς καταθέσαμε στο ΔΣ και το παραλάβαμε από το πρωτοδικείο, και αποφάσισα, τουλάχιστον στα λόγια, ότι θα το εφαρμόσουν.
Έτσι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα πραγματοποιήθηκαν 4 εβδομαδιαίες γενικές συνελεύσεις κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου όπου αποφάσισε ο σύλλογος την κατάληψη της σχολής και παράλληλες δράσεις ενάντια στο νόμο κατά τη διάρκεια της μέχρι που με απόφαση του συλλόγου ξανάνοιξε η σχολή. Ήταν οι πρώτες Γενικές συνελεύσεις τους συλλόγου μετά από ένα διάστημα 5 χρόνων σχεδόν. Η 8χρονη περίοδος της αυτοδυναμίας της ΔΑΠ στο σύλλογο μας δεν επέτρεψε με «δημοκρατικές» διαδικασίες συνέλευση για οποιοδήποτε άλλο θέμα πέρα από τους νόμους για τα πανεπιστήμια (Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου).
Μετά το τέλος των καταλήψεων διεκδικήσαμε ως φοιτητές την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και του εξαμήνου στην ανοιχτή συνέλευση τμήματος, κάτι που πραγματοποιήθηκε, παρά τις κινδυνολογίες συμφοιτητών που δήλωναν εναντίον του νόμου καθώς κατά τη διάρκεια των καταλήψεων πραγματοποιήθηκαν και πολλαπλές συναντήσεις φοιτητών με καθηγητές όπου συζητήθηκαν τόσο ο νόμος, όσο και σημαντικά ζητήματα σχολής.
Για πρώτη φορά οι συνεδριάσεις και τα πρακτικά του ΔΣ ήταν πραγματικά ανοιχτά σε όλους τους φοιτητές καθώς αναρτώνταν πάντα οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων στον πίνακα ανακοινώσεων του Συλλόγου, οποίος μέχρι πέρυσι είχε μείνει άδειος από ζητήματα του συλλόγου. Οι αναρτήσεις γίνονταν με ευθύνη του γραμματέα.
Πραγματοποιήθηκε επίσης το Νοέμβρη συνέλευση όπου αποφασίστηκαν κοινές συλλογικές προτάσεις για θέματα σχολής οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στη διοίκηση της σχολής.
Μετά από πρόταση μας δημιουργήθηκε ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Συλλόγου Φοιτητών http://sfdasologiasfp.blogspot.com/ η οποία χρειάζεται αναμόρφωση για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών για ζητήματα που τους αφορούν.
Επίσης ξεκίνησαν οι διαδικασίες αλλαγής προγράμματος σπουδών με συμμετοχή 2 εκπροσώπων των φοιτητών στην επιτροπή αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου